Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

«Сучасна ветеранська політика: вимір перемоги»

Дата: 20.05.2024 09:43
Кількість переглядів: 37

Фото без описуФото без опису

17 травня в центрі спільнототворення «Свої поруч» ГО «РОЗКВІТ 2023» пройшов захід для сімей ветеранів російсько-української  війни, «Сучасна ветеранська політика: вимір перемоги», Захід пройшов у форматі презентацій та діалогу учасників. В ньому взяли участь представники Розівської СВА, демобілізовані ветерани російсько-української війни та родини військовослужбовців.

Говорили про те, хто такий ветеран, про різні аспекти життя і потреби ветеранів. Обговорювали, що важливо чути від близьких людей людям, які повернулися з війни, як соціалізувати і адаптувати ветеранів та ветеранок, які можливості та права вони мають

Війна, розпочата російською федерацією, ще триває. Проте вже зараз гостро стоїть необхідність напрацювання системи реабілітації для повернення наших захисників до цивільного життя, успішної інтеграції та реалізації в мирних умовах. Напрямки реабілітації можуть бути найрізноманітнішими. І тому  вже зараз розпочинаємо проводити  активну роботу в цьому напряміДля цього   потрібно чітко звернути увагу на фізичне та ментальне здоров’я. Кожен ветеран/ветеранка та їх родини проходять свій особистий шлях і кожен по різному. Саме зараз ці шляхи й стають ефективними дороговказами для інших. Зустрічі родин ветеранів  об’єднують дуже різних людей, військових і цивільних, які підтримують одне одного, допомагають одне одному переживати складний досвід війни, переживань, очікувань і довгоочікуваних зустрічей з рідними захисниками.

Був доречним виступ демобілізованого захисника пана Володимира, який сказав що «Військовослужбовці та військовослужбовиці набагато більше страждають від стресу та перенапруження, аніж від бомб та куль.» 

Розуміння цього може зробити будь-яке лікування чи психотерапевтичне втручання набагато ефективнішими. В Україні є багато зруйнованих будівель, які потрібно відновити, але відновити понівечені душі великої частини ветеранської спільноти буде завданням незмірно складнішим. Тож цивільні, та професіонали різного профілю мають намагатися зрозуміти проблеми, з якими стикаються ті, хто ризикував власним життям, захищаючи та оберігаючи спосіб життя своїх співвітчизників

 

Начальник СВА наголосила що тема реабілітації та адаптації у цивільному житті військових дуже важлива для громади, де житимуть ветерани, для підприємств, де вони працюватимуть, адже основний етап переходу військовослужбовців до цивільного життя відбуватиметься саме в громадах, де мешкають вони та їхні сім'ї, це саме те середовище, де будуть створені всі умови.  

Події, які відбуваються останнім часом в нашій державі свідчать про те, що кожен з нас повинен бути готовим до того, що може опинитися в екстремальній, непередбачуваній, небезпечній для життя ситуації.

Після закінчення війни психологічна допомога постраждалим ветеранам, імовірно, буде досить обмеженою, враховуючи їхню велику кількість і значний брак кваліфікованих кадрів, які готові працювати з людьми, які пережили участь у бойових діях, втрату побратимів.

Допомагати ветеранській спільноті можуть усі, а не лише лікарі та психологи, саме тому вже зараз починаємо опрацьовувати  методи роботи та спілкування з ветеранською спільнотою, ведемо облік, визначаємо потреби та допомагаємо в межах повноважень.

Також повідомила, що з метою забезпечення організації заходів фінансової та іншої соціальної підтримки військовослужбовців , учасників бойових дій потерпілих внаслідок російської агресії та війни в Україні, а також їх рідних для підтримки у вирішенні ряду питань соціально-побутових і матеріальних потреб прийнято наступні селищні Програми:  «Підтримки військовослу-жбовців/військовослужбовиць Збройних сил України та інших збройних формувань, що забезпечують захист України від збройної агресії російської федерації, а також демобілізованих громадян після 24.02.2022 року » та «Підтримки військовослужбовців, учасників бойових дій, потерпілих внаслідок російської агресії та війни в Україниі, зареєстрованих на території Розівської селищної територіальної громади, а також їх рідних на 2023 – 2025 роки», якими передбачено виплати матеріальної у розмірах визначених у заходах до програм. Станом на сьогодні отримано документи на такі виплати від понад 50 військовослужбовців.

Наприкінці заходу пані Галина запропонувала  проводити такі необхідні зустрічі й надалі. Учасники домовились про подальшу спільну взаємодію у вирішенні проблемних питань бо в такий спосіб родинам захисників легше відволіктись від тяжких думок.                                                                                                                              


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь