A A A K K K
для людей із порушенням зору
Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

Інформація ГУ ДПС у Запорізькій області від 22 грудня 2021 року

Дата: 22.12.2021 10:53
Кількість переглядів: 241

На Пологівщині обговорили шляхи погашення боргів  з єдиного внеску

Днями за участю начальниці Пологівського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Запорізькій області Світлани Бруй, ГУ ПФУ у Запорізькій області, районного відділу виконавчої служби ГТУЮ у Запорізькій області відбулася робоча нарада з питань погашення заборгованості з єдиного внеску.

Станом на 1 грудня 2021 року борги зі сплати внеску від пологівських, кам’янських та розівських платників становлять 2,5 мільйона гривень, зокрема 1,3 мільйона – недоїмка пологівських платників. Найбільші суми заборгованості накопичили фізичні особи-підприємці – 1,2 мільйона.

Під час наради було погоджено перелік боржників та проаналізовано причини виникнення заборгованості.

Начальниця Пологівського відділу камеральних перевірок Світлана Бруй повідомила, що заходами стягнення охоплено 173 боржника на суму 2,2 мільйона гривень, у тому числі, 161 боржник із сумою 2,1 мільйона- через органи державної виконавчої влади.

За результатами спільного обговорення учасники поставили низку завдань відповідним службам, спрямованих на збільшення відсотка охопленя наявного боргу заходами примусового стягнення та наголосили, що своєчасна сплата суб’єктами господарювання єдиного внеску – це одне із ключових питань у соціальному забезпеченні населення.

Також звернули увагу , що роботодавці, які своєчасно не сплачують єдиний внесок, не лише порушують платіжну дисципліну, а й позбавляють найманих працівників права на соціальний захист при настанні страхового випадку та страхового стажу, який необхідний для нарахування пенсій.

 

Пологівські податківці знайомили кам’янських платників з новаціями законодавства

Днями для кам’янських керівників та бухгалтерів підприємств та фізичних осіб-підприємців представники податкової інспекції провели семінар, присвячений основним змінам у податковому законодавстві. У заході взяла участь начальниця Пологівського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Запорізькій області Світлана Бруй та голова Кам’янської територіальної громади Борис Ковальчук. .

Відкриваючи захід начальниця Пологівського відділу камеральних перевірок Світлана Бруй звернула увагу, що з 1 грудня 2021 року збільшено мінімальну заробітну плату, яка тепер становитиме 6500 гривні на місяць, та прожитковий мінімум для працездатної особи –  2481 гривень. Відповідно, для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, збільшується сума сплати єдиного податку та єдиного соціального соціального внеску.

Також представниця податкової нагадала про початок одноразового добровільного декларування громадянами активів, з яких раніше не сплачувались податки. У випадку декларування таких активів декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності. Подача одноразової декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. При цьому готівка в національній та іноземній валютах може бути задекларована за умови розміщення її на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України, до подання одноразової добровільної декларації. За її словами подати декларацію можна лише в електронному вигляді за допомогою Електронного кабінету платника до 1 вересня 2022 року.

Крім того, обговорювались питання адміністрування місцевих податків і зборів, проведення звірок землевласників та землекористувачів громади. У ході обговорення очільниця зазначила, що погашення боргових зобов'язань із земельного податку є додатковим джерелом наповнення місцевих скарбниць. Відкрила питання щодо податкових боргів зі сплати майнових податків до бюджетів громад та акцентувала увагу на наявній заборгованості до  3060 гривень.

Не оминули увагою й новації податкового законодавства з питань застосування РРО, програмних РРО платниками єдиного податку. Нагадали про право громадян на податкову знижку.

Також Світлана Бруй розповіла про електронні сервіси ДПС, за допомогою яких платники можуть отримати інформацію про стан розрахунків з бюджетом, терміни подання звітності, та зазначила,  що електронний сервіс доступний, як для юридичних так і для фізичних осіб та є особливо актуальним у період карантинних обмежень. Крім цього нагадала, що Електронний кабінет працює 24/7 і складається з двох функціональних частин: відкритої та приватної. Користуватися відкритою частиною Електронного кабінету можуть фізичні та юридичні особи, які мають вільний доступ до мережі Інтернет, при цьому не вимагається ідентифікація особи. Користувачам сервісу Електронний кабінет відкривається безліч можливостей. Саме цей сервіс забезпечує пряму взаємодію платників податків з контролюючим органом у режимі онлайн.

Наприкінці заходу спікер відповіла на запитання представників бізнесу та надала практичні поради щодо застосування норм податкового законодавства на конкретних прикладах.

 

Роз’яснення законодавства

 

     Використайте право на податкову знижку за 2020 рік по 31 грудня поточного року

     Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що платники податку на доходи фізичних осіб, які протягом 2020 року понесли витрати на здобуття освіти, іпотечний житловий кредит, переобладнання транспортного засобу на біопаливо, страхування, благодійність, оплату допоміжних репродуктивних технологій чи усиновлення дитини, на будівництво доступного житла, оренду житла (для внутрішньо переміщених осіб) мають змогу повернути частину витрачених коштів. Для цього вони повинні подати до податкового органу податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік не пізніше  31 грудня 2021 року.

     Пам’ятайте, що скористатися правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного 2020 року можна лише до завершення 2021 року. Зазначене право на наступні податкові роки не переноситься.

 

     Подання заяв за формою 1ДР та 5ДР через «Електронний кабінет платника податків»

     Пологівська ДПІ повідомляє,що в електронному вигляді Облікова картка за ф. № 1ДР та Заява про внесення змін за ф. № 5ДР подаються через меню «ЕК для громадян»/«Облікова картка фізичної особи – платника податків (1ДР) / Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (5ДР)» приватної частини «Електронний кабінет», при цьому платник податків самостійно обирає Центр обслуговування платників, де бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (картку платника податків).

     Для приєднання до Облікової картки за ф. № 1ДР та Заяви про внесення змін за ф. № 5ДР сканованих копій документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних, платнику необхідно використати закладку «Додатки» та обрати «Документ довільного формату». Наразі не впроваджено механізм надання послуги з отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (картку платника податків) в електронному вигляді.

 

     Санкції за не застосування РРО

     Пологівська ДПІ інформує, що за порушення вимог Закону про застосування РРО, до суб’єктів господарювання, які зобов'язані проводити розрахунки через касові апарати, за незастосування РРО чи ПРРО, або застосування із порушенням встановлених вимог у 2021 році застосовуються наступні фінансові санкції.

     Проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості товарів або послуг, непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання:

     • 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;

     • 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

     Звертаємо увагу, що з 1 січня 2022 року штрафи за ці порушення зростуть до 100 та 150 відсотків.

 

     Чи сплачує єдиний внесок фізична особа-підприємець, яка є найманим працівником?

     Пологівська ДПІ  інформує, що фізичні особи-підприємці, які є одночасно найманими працівниками, звільняються від сплати єдиного внеску за себе. Страховий платіж за них зобов’язаний здійснити роботодавець. Така норма поширюється на усіх підприємців, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони перебувають. Однак, це не стосується сумісників.

     Водночас, підприємець, за якого роботодавець сплачує ЄСВ, може при бажанні й надалі сплачувати за себе страхові внески, та у такий спосіб збільшити свої внески до Пенсійного фонду, від загальної суми яких, згодом йому й розраховуватимуть пенсійні виплати. Такі внески, знову ж таки, не можуть бути меншими за мінімально встановлений та більшими за максимальний розміри.

     Нагадаємо, що наразі законодавчо встановлений мінімальний рівень страхового внеску є не меншим 1320 гривень (з 1 грудня 2021 року – 1430 грн), та не більшим за максимальний – 90 тисяч гривень (з 1 грудня 2021 року – 97 500 тисяч гривень).

     У податковій службі радять підприємцям - найманим особам особисто контролювати нарахування та перерахування ЄСВ роботодавцями, щоб не було боргів перед Пенсійним фондом. Зауважимо, що перевірити нарахування та сплату роботодавцем єдиного внеску з отриманої заробітної плати найманий працівник може в Пенсійному фонді, звернувшись особисто чи через офіційний портал Електронних послуг Пенсійного фонду, та безкоштовно отримати Довідку про застраховану особу (форма ОK- 5 чи   OK-7). Такий контроль варто здійснювати щомісяця.

     Звертаємо увагу! Податкова служба має доступ до персоніфікованих відомостей застрахованих осіб про заробітну плату, на яку нараховується та з якої сплачено страхові внески. Тобто, фізичні особи-підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність, можуть додатково не повідомляти контролюючі органи про факт сплати за них єдиного внеску роботодавцем.

 

     Податкова амністія: що вважати доходами, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори

     Пологівська ДПІ пояснює, такими доходами, є такі, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні, однак згідно даних контролюючих органів повнота сплати податків і зборів з них не підтверджена.

     Наприклад, це може бути: заробітна плата (винагорода), отримана в «конверті», іноземні доходи, доходи, отримані від здійснення підприємницької, незалежної професійної діяльності без належної реєстрації, або без одержання ліцензії, дозволу чи іншого дозвільного документа для провадження певних видів господарської діяльності, не задекларовані доходи у вигляді спадщини, подарунків, отримані не від фізичних осіб першого, другого ступеня споріднення, орендної плати, доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, прибутків від відчуження акцій, часток, корпоративних або інших аналогічних прав тощо.

     Добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи податкової служби, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

 

     Активи, що не були оподатковані, у рамках кампанії одноразового декларування можна задекларувати добровільно

     Пологівська ДПІ інформує, що у рамках кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування, громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи.

     Нагадаємо, що можна, зокрема, задекларувати активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та за кордоном.

     Декларація подається до Державної податкової служби України особисто платником через Електронний кабінет.

     Форму та порядок подання Декларації затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02 серпня 2021 року № 439 «Про затвердження форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання».

 

     Чи передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості по ЄСВ?

     Пологівська ДПІ інформує, чинним законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), не передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості по сплаті ЄВ.

     Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника ЄВ одночасно із зобов’язаннями зі сплати ЄВ зобов’язань зі сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами зобов’язання зі сплати ЄВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

     У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄВ до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом (ч. 11 ст. 9 Закону №2464).

    

     2. ПДФО: оподаткування подарунків від юридичної особи громадянину

     До складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається:

     - дохід, отриманий як додаткове благо, у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни,

     - а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у п.п. 165.1.53 ст. 165 ПКУ.

     Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.17 «е») ст. 164 ПКУ.

     Додаткові блага – це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (п.п. 14.1.47 ст. 14 ПКУ).

     Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 ПКУ.

     Згідно з п. 164.5 ст. 164 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

     К = 100 : (100 – Сп),

     де К – коефіцієнт;

     Сп – ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

     Водночас не включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) – у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (п.п. 165.1.39 ст. 165 ПКУ).

     Отже, якщо юридична особа надає подарунки фізичним особам, то їх вартість включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як додаткове благо та оподатковується за ставкою 18% у джерела виплати з урахуванням вимог п.п. 165.1.39  ст. 165 ПКУ.

 

     Платникам єдиного внеску: подання Розрахунку в електронній формі

     Наказом МФУ від 13.01.2015 № 4 (у редакції від 15.12.2020 № 773) затверджені форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

     Розрахунок подається платником, зокрема, засобами електронного зв’язку в електронній формі (п. 3 розд. ІІ Порядку).

     Відомості з додатків до Розрахунку передаються до Пенсійного фонду України згідно з Порядком обміну інформацією, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України від 19.09.2013 № 494, постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.09.2013 № 16/1.

     Підтвердженням поданого Розрахунку є перша квитанція та друга квитанція.

     Перша квитанція свідчить про те, що Розрахунок страхувальника успішно прийнято для подальшого опрацювання. Перша квитанція містить інформацію, що за результатами приймання та обробки електронного Розрахунку в Пенсійному фонді України буде сформовано другу квитанцію, що буде надіслана на електронну адресу, з якої було відправлено Розрахунок.

     Друга квитанція містить інформацію про результат обробки Розрахунку і повідомляє про внесення чи невнесення відомостей зі звітності страхувальника до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (Реєстр застрахованих осіб).

     Отже, друга квитанція свідчить лише про те, що дані з Розрахунку завантажено до Реєстру застрахованих осіб, ведення якого покладено на Пенсійний фонд України.

     Після отримання платником другої квитанції з повідомленням про внесення відомостей з Розрахунку до Реєстру застрахованих осіб, на підставі камеральної перевірки такий Розрахунок може бути визнаний не прийнятим, якщо його було подано з порушенням вимог Порядку.

 

     Де ознайомитись з реєстром платників єдиного податку

     На офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua) у відкритій та приватній частинах Електронного кабiнету платники податків мають доступ до «Реєстру платників єдиного податку».

     Робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

     Для перевірки даних, зокрема, про дату (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником податків або дату виключення з реєстру платників єдиного податку достатньо здійснити пошук за податковим номером (серією та номером паспорта) або найменуванням/ПІБ платника податків.

     Інформація про юридичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету відсутня.

     Набори даних про юридичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС окремим файлом від основного Реєстру платників єдиного податку у форматі xlsx за посиланням: Головна/Відкриті дані/Ре єстр платників єдиного податку.

 

     Повідомлення від ДПС щодо вчасної сплати податків

     Повідомлення від ДПС в Електронному кабінеті щодо сплати податків допомагають суб’єктам  господарювання  вчасно сплатити податки та уникнути податкового боргу і штрафних санкцій.

     У нагадуванні зазначається:

     - сума та вид податку, який потрібно сплатити;

     - посилання в Електронний кабінет (за цим посиланням розміщена інформація про Реквізити для сплати).

     Користувачі Електронного кабінету можуть одразу оплатити податки за Реквізитами при переході за посиланням.

 

     Наслідки неподання одноразової (спеціальної) декларації тими особами, хто має на це право

     Одноразове (спеціальне) декларування, передбачене підрозд. 94 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, є добровільним.

     Разом з тим, якщо особа, яка має право на одноразове (спеціальне) декларування, не скористується ним (тобто не подасть декларацію), така особа буде вважатися такою, що повідомила контролюючий орган про те, що станом на 31.08.2022 (дату завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування):

     - у власності такої фізичної особи відсутні активи, одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів, та/або

     - про те, що склад та обсяг таких активів (тобто активів, одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів) у власності такої фізичної особи перебуває в межах, зазначених у п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

     Пунктом 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання Декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства.

 

     До уваги платників

     Головне управління ДПС у Запорізькій області повідомляє, що ДПС України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: «Чи є подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації фактом підтвердження переходу права на активи, які зазначаються у такій декларації?».

     Ознайомитись з відповіддю можна за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/532282.html

 

     Які дії суб’єкта господарювання у разі несправності ПРРО або якщо пристрій викрадено?

     У разі несправності програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО) суб’єкту господарювання необхідно встановити вид несправності та:

     - якщо несправність у вигляді порушення роботи програмного забезпечення (ПЗ), то слід оновити версію ПЗ ПРРО та повторити процедуру закриття зміни;

     - якщо несправність пристрою (пошкодження), то слід подати Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО (J1316701) (додаток 2 до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» з позначкою про несправність та після відновлення роботи пристрою подати Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604) (додаток 1 до Порядку) з позначкою про відновлення роботи;

     - якщо пристрій викрадено або втрачено, то слід подати Повідомлення за ф. № 2-ПРРО з позначкою про крадіжку. У такому випадку реєстрація ПРРО скасовується та потрібно повторно зареєструвати ПРРО, якому буде присвоєно інший фіскальний номер.

 

     Електронний кабінет: отримання інформації про доходи з Державного реєстру фізичних осіб

     Для отримання відомостей про себе з Державного реєстру фізична особа звертається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу у разі, якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання.

     Фізична особа подає:

     - документ, що посвідчує особу,

     - та заяву за формою № 10ДР.

     Представник додає до заяви за формою № 10ДР довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей з Державного реєстру, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя.

     Фізична особа – платник податків може отримати відомості з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, зокрема, в електронному вигляді – шляхом надсилання запиту щодо отримання відомостей з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків за допомогою системи «Електронний кабінет» http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

     Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

     Фізична особа – платник податків засобами Електронного кабінету може отримати у відповідь на запит відомості з Державного реєстру про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, засвідчені кваліфікованою електронною печаткою ДПС.

     Електронний документ, засвідчений кваліфікованою електронною печаткою ДПС, є аналогом паперового документа, виданого контролюючим органом.

     Інструкція щодо дій користувача для отримання такого електронного документа знаходиться на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: http://tax.gov.ua у приватній частині Електронного кабінету розділі: Допомога → ЕК для громадян → Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

     Перевірити достовірність електронного документа можна через вебпортал Центрального засвідчувального органу у розділі: Довірчі послуги → Перевірити підпис за посиланням http://czo.gov.ua/verify. Одержувач документа отримує можливість ідентифікувати підписувача документа та перевірити цілісність електронного документа.

     За замовчуванням користувач отримує перелік всіх звітів, поданих у відповідному звітному періоді. Звітний період (місяць, квартал чи рік) визначається двома параметрами – роком та місяцем.

     Перегляд конкретного звіту здійснюється подвійним натисненням лівої кнопки миші, формується pdf-файл звіту зі всіма додатками.

 

     До уваги платників акцизного податку: новий аналітичний сервіс ДПС

     Платники акцизного податку при складанні розрахунків коригування до акцизної накладної можуть скористатися остаточним розрахунком по акцизній накладній. 

     Щоб скористатись сервісом необхідно:

     - увійти в Електронний кабінет;

     - відкрити режим «ЄРАН»;

     - обрати «Візуалізація остаточного розрахунку по акцизній накладній»;

- вказати реквізити акцизної накладної. 

     Платник акцизного податку отримає інформацію про залишок суми акцизного податку по зареєстрованій акцизній накладній з урахуванням усіх розрахунків коригування до неї. 

 

     До уваги платників

     Головне управління ДПС у Запорізькій області повідомляє, що ДПС України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: Чи має право декларант подати повторно звітну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (далі – Декларація), якщо ним вже подавалась звітна Декларація, але сума збору, зазначена у ній, не сплачена або сплачена в неповному обсязі, внаслідок чого така Декларація була визнана не поданою?»

     Ознайомитись з відповіддю можна за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/533143.html

 

     Повідомлення про технічний збій в роботі Електронного кабінету

     Порядок функціонування Електронного кабінету затверджено наказом МФУ від 14.07.2017 № 637.

     Електронний кабінет працює постійно (24 години на дату кожного календарного дня), крім часу, необхідного для його технічного обслуговування ( п. 7 Порядку № 637).

     Тривалість проведення технічного обслуговування встановлюється ДПС з урахуванням вимог п. 421.6 ст. 421 ПКУ та оприлюднюється на офіційному вебпорталі ДПС.

     Повідомлення про виявлені технічні та/або методологічні помилки чи технічний збій в роботі Електронного кабінету із зазначенням дати та часу їх початку та повідомлення про їх усунення із зазначенням дати та часу їх завершення, розміщуються на офіційному вебпорталі ДПС.

     Інформаційні повідомлення розміщуються на офіційному вебпорталі ДПС в рубриці «Всі новини» або «Всі анонси».

 

     Чи можливо переглянути раніше подану звітність онлайн?

     Платник податків стає суб’єктом електронного документообігу після надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі (п. 42.6 ст. 42 ПКУ).

     В Електронному кабінеті здійснюється автоматизоване внесення до журналу всіх дій, що відбуваються в електронному кабінеті, включаючи фіксацію дати і часу відправлення, отримання документів через електронний кабінет та будь-якої зміни даних, доступних в Електронному кабінеті, за допомогою кваліфікованої електронної позначки часу.

     Інформація про дату і час надсилання та отримання документів, іншої кореспонденції з ідентифікацією відправника та отримувача зберігається безстроково і може бути отримана через Електронний кабінет у вигляді електронного документа, в тому числі у вигляді квитанції у текстовому форматі (п. 421.1 ст. 421 ПКУ).

     У приватній частині Електронного кабінету в залежності від типу платника (юридична особа, фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, громадянин тощо) надається доступ, зокрема, до перегляду та друку раніше поданої звітності.

     Меню «Перегляд поданої звітності» надає користувачу Електронного кабінету можливість перегляду раніше поданої податкової, пенсійної та статистичної звітності до ДПС незалежно від способу її подання, включаючи звіти, подані на паперових носіях до центрів обслуговування платників податків.

 

     Єдиний рахунок: як подати повідомлення про його використання

     Порядок функціонування єдиного рахунка для сплати податків і зборів, єдиного внеску передбачено ст. 351 ПКУ.

     Повідомлення про використання (відмову від використання) єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через електронний кабінет

     Платник податків має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

     Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

     ДПС оприлюднено електронну форму повідомлення про використання єдиного рахунку на офіційному вебпорталі ДПС в рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів (перелік сервісних запитів).

     Повідомлення про використання єдиного рахунку подається платником в електронній формі через Електронний кабінет за формою J/F1307001.

 

     Декларування доходів громадянами: інформація на вебпорталі ДПС

     На офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/others/deklaruvannya-gromadyan створено розділ «Декларування громадян».

     У розділі розміщено:

     - бланк податкової декларації про майновий стан і доходи,

     - інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи,

     У розділі «Фізичним особам» у вкладинці «Подання декларації на отримання податкової знижки» (https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/podannya-deklaratsii/) розміщені, зокрема, актуальні питання - відповіді про податкову знижку за окремими видами витрат.

 

     Одноразове (спеціальне) добровільне декларування: хто може скористатися?

     Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть:

     - фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи,

     - а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків.

     Особи, які мають право скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування та не скористалися таким правом, вважаються такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності станом на дату завершення періоду проведення такого декларування активів, одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів та/або склад та обсяг таких активів перебуває в таких межах:

     1) активи, крім тих, які визначені пунктами 2 і 3, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування. У разі якщо грошова вартість таких активів визначена в іноземній валюті/банківських металах, їх вартість зазначається у гривні за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, установленим НБУ/облікової ціни банківських металів, розрахованої НБУ на дату подання декларантом одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

     2) нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування належало фізичній особі на праві власності (у тому числі спільної сумісної або спільної часткової власності), що підтверджується даними відповідних державних реєстрів, в обсязі:

     а) об’єкти житлової нерухомості:

     квартира/квартири, загальна площа якої/яких не перевищує сукупно 120 кв. м, або майнові права, що підтверджені відповідними документами, на таку квартиру або квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва;

житловий будинок/житлові будинки, зареєстрований/зареєстровані у встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м, або житловий будинок незавершеного будівництва чи будинки незавершеного будівництва, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

     б) об’єкти нежитлової нерухомості – нежитлові будинки некомерційного призначення та/або нежитлові будинки незавершеного будівництва некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв. м;

     в) земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України;

     3) один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб i більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч грн, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера), право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування.

 

     До уваги платників

     Головне управління ДПС у Запорізькій області повідомляє, що ДПС України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: «В яких випадках подається уточнююча одноразова (спеціальна) добровільна декларація?»

     Ознайомитись з відповіддю можна за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/533460.html

 

     Декларування 2021. Скористайтесь правом на податкову знижку

     Платники податків мають право подати декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки, відповідно до ст. 166 Податкового кодексу.

     Податкова декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177) за місцем податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

     -  особисто або уповноваженою на це особою;

     - надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

     - засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

     Для громадян, які подають таку декларацію з метою отримання податкової знижки, термін подання -  по 31.12.2020 року (включно).

     У новій формі декларації для платників податків, які декларують право на податкову знижку, введено окрему позначку у розділі категорія платника, у зв’язку з тим, що такі платники мають окремий граничний строк подання податкової декларації — по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

     Також передбачено окремий додаток ФЗ для здійснення розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку із використанням права на податкову знижку.

     При направленні декларації засобами електронного зв’язку можливо скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

     Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua , а також через офіційний вебпортал ДПС.

     Cума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

 

     Плата за землю: у звітності зазначається код виду цільового призначення земель

     Порядок ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2012 № 1051, доповнено Додатком  59  «Класифікатор   видів  цільового   призначення   земельних  ділянок (у редакції постанови КМУ «Про внесення змін до деяких актів Кабінету  Міністрів  України»  від  28.07.2021  № 821),  який  застосовує кодифікацію цільового використання земель відмінну від тих, що застосовувалися відповідно до наказу Держкомзему від 23.07.2010 № 548.

     Тобто, класифікатор видів цільового призначення земель, затверджений Наказом № 548, припинив свою дію з 11.08.2021.

     Постановою КМУ від 24.05.2017 №483 затверджено форми типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від  земельної ділянки. Зокрема, передбачено, що код виду цільового призначення земель зазначається згідно з Класифікацією видів цільового призначення земель, затвердженою Наказом № 548.

     У формі податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності), затвердженої наказом МФУ від 16.06.2015 №560 (у редакції від 23.01.2017 №9) також передбачено застосування кодів виду цільового призначення земель відповідно до Наказу № 548.

     З метою реалізації рішень рад щодо встановлених ставок та пільг з плати за землю, а також уніфікованої системи декларування податкових зобов'язань слід користуватися інформацією з Додатку 59, в якому наведено порівняльну таблицю з відповідністю кодів виду цільового призначення земельних  ділянок до УКЦВЗ (Наказ №548).

     На   даний   час   з   метою   контролю   за   правильністю   нарахування,   повнотою і своєчасністю сплати земельного податку ДПС вживає заходи щодо приведення форми податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) у відповідність до положень Порядку.

Більш детально: у листі ДПС України від 13.12.2021 №27482/7/99-00-04-01-02-07.

 

     Аналіз інформації у системі обліку даних РРО

     В ДПС функціонує система обліку даних реєстраторів розрахункових операцій (СОД РРО), яка забезпечує ефективний збір в інформаційну систему копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків від усіх РРО, які функціонують на законних підставах.

     Інформація з СОД РРО є джерелом інформації про проведені розрахункові операції усіма суб’єктами господарювання (у розрізі видів діяльності, податків і товарів).

ДПС використовується інформація із СОД РРО, зокрема, для аналітичної та контрольно-перевірочної роботи.

     Аналізується обсяг розрахункових операцій, проведених через РРО, наявність усіх необхідних реквізитів у розрахункових документах, відповідність цін вимогам законодавства. Також дані СОД РРО порівнюються з іншими звітними даними на їх відповідність.

     Особлива увага приділяється суб’єктам господарювання, які:

     •      мають виторги, що не перевищують мінімальні витрати на утримання господарських об’єктів;

     •      здійснюють реалізацію підакцизної продукції (алкогольні напої) за цінами, нижчими встановлених мінімальних роздрібних цін;

     •      мають розбіжності між даними РРО/ПРРО та іншими даними звітності тощо.

     Звертаємо увагу, що ДПС реалізовано електронний сервіс, який дає змогу покупцям товарів (послуг) здійснювати пошук і перегляд фіскального касового чека, який формується РРО/ПРРО (сервіс знаходиться за посиланням: cabinet.tax.gov.ua).

     Після здійснення покупки покупці можуть здійснити перегляд фіскального касового чека, застосувавши електронний сервіс «Пошук фіскального чека», який функціонує у відкритій частині «Електронного кабінету». Доступ до сервісу здійснюється в режимі реального часу (24/7/365) без ідентифікації особи. Пошук електронного чека здійснюється за його фіскальним номером і датою.

 

     Які суб’єкти господарювання зобов’язані вести облік товарних запасів?

     Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані:

     - вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів,

     - здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

     При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам під час проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

     Такі вимоги не поширюються:

     - на підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

     Зазначена норма визначена п. 12 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

 

     Одноразове (спеціальне) добровільне декларування: хто не може скористатися?

     Декларантами не можуть бути особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є:

     - малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави,

     - або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування;

     - особи, які за будь-який рік, починаючи з 01.01.2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади);

     - особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

 

     До уваги платників

     Головне управління ДПС у Запорізькій області повідомляє, що ДПС України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: «В який термін необхідно сплатити суму недоплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання декларантом уточнюючої декларації?».

     Ознайомитись з відповіддю можна за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/534237.html

 

     Податковий борг: як громадяни можуть отримати інформацію про його наявність

     Інформацію про наявність податкового боргу  громадяни України, які не є суб’єктами господарювання можуть отримати наступним чином:

     ?скориставшись Електронним кабінетом ДПС України: https://cabinet.tax.gov.ua, та  через офіційний вебпортал ДПС.

     Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

     У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). Червоним кольором позначені суми заборгованості перед бюджетом.

     ?    громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до податкового  органу:

     - за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

     - за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми транспортного податку;

     - за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо нарахованої суми плати за землю.

     ?    інформацію про наявність податкового боргу громадяни отримують із  надісланої (врученої) їм податкової вимоги.

     Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків за наявності боргу в сумі 3060 грн (сто вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян)

     Податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (3060 грн).

 

     Подання інформації про податкову адресу (місце проживання)

     Облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (п. 63.1 ст. 63 ПКУ).

     Дані про місце проживання фізичних осіб є обов’язковими і мають суттєве значення для реєстрації та обліку платників податків, оскільки відповідно до ст. 45 ПКУ податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

     інформація про місце проживання особи вказується платником при заповненні Облікової картки фізичної особи – платника податків або Повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) на момент реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків або в окремому реєстрі Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (п. 70.2 ст. 70 ПКУ).

     Фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну своїх даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення (у т.ч. про зміну місця проживання) протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви (п. 70.7 ст. 70 ПКУ).

     Порядок реєстрації / внесення змін до Державного реєстру визначено Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженим наказом МФУ від 29.09.2017 № 822.

 

     Одноразове (спеціальне) добровільне декларування: ставки збору

     Сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування щодо задекларованих об’єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування збору таких ставок:

а) 5 відсотків:

     - щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні з дотриманням вимог законодавства щодо розміщення коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України, та щодо права грошової вимоги до резидентів України, визначених пунктом "а" розділу "Об’єкти одноразового (спеціального) добровільного декларування";

     - щодо об’єктів декларування, визначених пунктами "б"-"е" розділу "Об’єкти одноразового (спеціального) добровільного декларування", що знаходяться (зареєстровані) в Україні, крім тих, які оподатковуються за ставкою, визначеною пунктом в) цього розділу.

     У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 5% ставки збору на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації кошти декларанта в національній та іноземній валютах, банківських металах мають бути розміщені на рахунках у банках України.

     Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6% із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

     б) 9 відсотків:

     - щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах, та щодо права грошової вимоги до нерезидентів України, визначених пунктом "а" розділу "Об’єкти одноразового (спеціального) добровільного декларування";

     - щодо об’єктів декларування, визначених пунктами "б"-"е" розділу "Об’єкти одноразового (спеціального) добровільного декларування", що знаходяться (зареєстровані) за кордоном, крім тих, які оподатковуються за ставкою, визначеною пунктом б) цього розділу.

     У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 9% ставки збору кошти декларанта в іноземній валюті на дату подання такої декларації мають бути розміщені на рахунках у банках та/або інших фінансових установах за кордоном.

     Як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5% із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

     Тимчасово з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, визначена пунктом б) цього розділу, застосовується у розмірі 7%.

     Як альтернативу платник податків може обрати ставку 9,5 відсотка із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

     в) 2,5 відсотка щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

     Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3% із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

 

     Податкова декларація з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції: нюанси заповнення

     25.08.2021р. набрав чинності наказ МФУ від 09.06.2021 № 332 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції».

     Наказом № 332 затверджено форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції та визначено порядок подання звітності інвесторів (операторів) з податку на прибуток підприємств за результатами діяльності за угодою про розподіл продукції.

     Особливості подання декларації:

     - базовий податковий (звітний) період з податку на прибуток за угодою про розподіл продукції – календарний квартал;

     - декларація подається інвестором (оператором) щоквартально за кожний звітний податковий квартал (правило про складання податкової звітності та розрахунок об’єкта оподаткування наростаючим підсумком не застосовується);

     - податок на прибуток підприємств за звітний період сплачується інвестором (оператором) до відповідного бюджету у строк, визначений для квартального податкового періоду;

     - обов’язок з подання річної податкової декларації і сплати авансових внесків з податку на прибуток до інвестора (оператора) за угодою про розподіл продукції не застосовується.

     Інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції звільняється від обов’язку подавати фінансову звітність разом з податковою декларацією з податку на прибуток.

     Інвестор-резидент або інвестор-нерезидент (його постійне представництво) зобов’язаний зареєструвати угоду про розподіл продукції за своїм місцезнаходженням як платника податків. Взяття на облік угоди про розподіл продукції здійснюється шляхом додаткового взяття на облік як платника податків відповідного інвестора (для угоди за участю одного інвестора) або оператора (для багатосторонньої угоди).

     У разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання - платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду і до такого контролюючого органу подається декларація.

     Інвестори (оператори), які зобов’язані відповідно до ст. 336 ПКУ вести податковий облік та сплачувати податок на прибуток підприємств за угодами про розподіл продукції, матимуть можливість подавати декларацію починаючи з 01.01.2022 року.

     Порядок заповнення декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції роз’яснено в листі ДПС, з яким можна ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/podatok-na-pributok-pidpri/listi/2021-rik/76622.html

 

     Відрахування до бюджету частини чистого прибутку лісогосподарських підприємств

     Частина чистого прибутку (доходу), що відраховується державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету за відповідний період, визначається виходячи з обсягу чистого прибутку (доходу), розрахованого згідно з П(С)БО як підсумок суми чистого фінансового результату (прибутку) та суми капіталу в дооцінках, яка підлягає перенесенню до нерозподіленого прибутку, з урахуванням того, що до такого підсумку також може бути включена частка нерозподіленого прибутку або невикористаних фондів, утворених внаслідок розподілу прибутку в обсязі, визначеному рішенням органу управління за результатами фінансово-господарської діяльності починаючи з 01.01.2020р. у розмірі 80%.

     Постановою КМУ від 14.07.2021 № 718 (набрала чинності з 20.07.2021р. (термін дії до 31.12.2024р.)), передбачено зменшення з 80 до 50 відсотків базового нормативу відрахування частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету для державних лісогосподарських, лісозахисних, інших підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів за умови спрямування ними 30% чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на придбання необоротних активів, необхідних для здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів. Крім того, використання 30% чистого прибутку (доходу) підлягає щорічному державному фінансовому аудиту.

     Державні лісогосподарські, лісозахисні, інші підприємства, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, можуть відраховувати частину чистого прибутку (доходу) у розмірі 50%, починаючи з підсумків фінансово-господарської діяльності за IІІ квартал 2021 року за умови спрямування ними 30% чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на придбання необоротних активів, необхідних для здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів.

     У разі не дотримання платником умов щодо спрямування 30% чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на придбання необоротних активів, необхідних для здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів, то для обчислення частини чистого прибутку (доходу), що відраховується до бюджету, застосовується базова ставка у розмірі 80%.

     Особливості декларування частини чистого прибутку (доходу) вищезазначеними платниками (які за ІІІ квартал 2021 року застосовують норматив відрахування 50%) роз’яснено у листі ДПС від 27.10.2021 №24057/7/99-00-21-02-01-07, який розміщено на вебсайті ДПС за посиланням:

     https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/podatok-na-pributok-pidpri/listi/2021-rik/76555.html

 

     До уваги платників рентної плати за користування надрами

     Практичне роз’яснення питання щодо рентної плати за користування надрами, в частині визначення об’єкта та бази оподаткування надано листом ДПС України від 19.11.2021 №25751/7/99-00-04-01-01-07.

     Ознайомитись з листом ДПС   можна за посиланням:

     https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/76634.html

 

ГУ ДПС у Запорізькій області інформує:

 

За оренду і користування запорізькими землями бюджети отримали 1,6 мільярда гривень

У січні-листопаді до місцевих бюджетів регіону надійшло 1 мільярд 607 мільйонів гривень плати за землю. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року доходи скарбниць зросли на 13 відсотків або на 186,5 мільйона гривень. Збільшення надходжень відбулося за рахунок залучення до оподаткування нових платників, укладання додаткових угод до діючих договорів оренди, погашення податкового боргу.

Від запорізьких підприємств, організацій і установ бюджети громад отримали 1 мільярд 354 мільйони гривень, від фізичних осіб – 253 мільйона гривень.

Так, до міської скарбниці Запоріжжя сплачено 889 мільйонів гривень, енергодарські, кам'янсько-дніпровські та великобілозерські землевласники і орендарі направили до бюджетів 135 мільйонів гривень, бердянські і приморські – 108,6 мільйона гривень, мелітопольські і веселівські – 103,6 мільйона гривень, якимівські та приазовські – 80,6 мільйонів гривень, пологівські, більмацькі та розівські – 71 мільйон гривень, василівські і михайлівські – 65,5 мільйона гривень, токмацькі і чернігівські – майже 52 мільйони гривень тощо.

На даний час в області зареєстровано 9154 суб'єкта господарювання-юридичні особи та 287 тисяч фізичних осіб-платників земельного податку і орендної плати.

 

Представники малого і середнього підприємництва поповнили запорізькі бюджети на                       1,7 мільярда гривень

У січні-листопаді до місцевих бюджетів регіону сплачено 1 мільярд 721 мільйон гривень єдиного податку, що на 308,5 мільйона гривень або на 22 відсотки більше, ніж торік.

Від підприємців-фізичних осіб бюджети отримали 1 мільярд 236 мільйонів гривень, це на 274,3 мільйона гривень або на 28,5 відсотка перевищило рівень надходжень 11 місяців 2020 року. Суб'єкти господарювання-юридичні особи спрямували до скарбниць громад 214 мільйонів гривень, представники аграрного сектору поповнили бюджети на 271 мільйон гривень.

Так, з початку року платники м. Запоріжжя направили до бюджету 960 мільйонів гривень, мелітопольські і веселівські – 173,6 мільйона гривень, бердянські та приморські – 132 мільйони гривень, оріхівські та гуляйпільські – 65,6 мільйона гривень, пологівські, більмацькі та розівські – 65,4 мільйона гривень, василівські та михайлівські – 62,5 мільйона гривень, енергодарські, кам'янсько-дніпровські та великобілозерські – 57,5 мільйона гривень, якимівські та приазовські – понад 53 мільйони гривень тощо.

Всього на даний час за спрощеною системою оподаткування працюють майже 55 тисяч фізичних осіб-підприємців, дев'ять тисяч СГД-юридичних осіб та більш ніж дві тисячі сільськогосподарських товаровиробників.

Нагадуємо, 21 грудня – останній день подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з першого кварталу наступного року.

 

Запорізькі роботодавці легалізували 17 тисяч працівників

У Запорізькій області переважна більшість роботодавців добровільно оформили 17 тисяч працівників. Це стало результатом інформаційної взаємодії з керівниками підприємств та приватними підприємцями, яку цього року налагодили фахівці податкової служби регіону разом із представниками територіальних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Громадянам було виплачено більше 105 мільйонів гривень офіційних доходів, з яких до бюджетів та пенсійного і соціальних фондів сплачено 43,6 мільйона гривень, у тому числі, 23,1 мільйона гривень єдиного внеску, 18,9 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 1,6 мільйона гривень військового збору.

За підсумками контрольно-перевірочних заходів, зокрема, у сфері реалізації підакцизних товарів, виявлено 44 неоформлені працівники. Матеріали аудиту передані до Головного управління Держпраці у Запорізькій області.

Крім того, серед підприємств, які мали ризики щодо несплати податків під час виплати доходів громадянам, проведено 386 документальних перевірок. За виявлені порушення донараховано 18 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, один мільйон гривень єдиного внеску та 1,4 мільйона гривень військового збору. З цих сум до бюджетів вже надійшло 7,4 мільйона гривень.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь