A A A K K K
для людей із порушенням зору
Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ ВІД COVID-19

Дата: 30.07.2021 20:18
Кількість переглядів: 432

Найактуальнішим у нинішній ситуації є питання вакцинації населення проти коронавірусної інфекції. Тим, хто скептично налаштований щодо вакцинації від коронавірусної інфекції, хочеться надати деякі роз’яснення та  відповіді на найбільш популярні запитання, посилаючись на інформацію Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Гостра коронавірусна інфекція COVID-19 може бути дуже небезпечна для людей старше за 60 років та осіб з хронічними захворюваннями (бронхіальна астма, діабет, гіпертонія, онкологічні захворювання, імуносупресивні стани, тощо).  Високий ризик зараження мають освітяни,  працівники торгівлі, державної влади та місцевого самоврядування, які через специфіку своєї діяльності постійно контактують із великою кількістю людей і наражаються на небезпеку захворіти.   

Вакцини, схвалені для  використання в Україні, пройшли суворі тести та клінічні випробування, що підтверджують безпечність та ефективність у подоланні пандемії. Завдяки безпрецедентним інвестиціям та глобальному співробітництву вчені змогли розробити вакцини проти COVID-19 у рекордні строки, дотримуючись при цьому суворих стандартів ВООЗ.

 

Чи запобігає щеплення зараженню на COVID-19? Вірогідність зараження після вакцинації знижується приблизно на 80%. Завдання щеплення полягає в тому, щоб ефективно запобігти тяжкому перебігу хвороби, ускладненням і смерті. Отримавши щеплення, людина навіть якщо і захворіє, то перенесе хворобу легше: швидше за все вона не потребуватиме кисневої терапії та не потрапить до лікарні.

Яку з вакцин проти COVID-19 краще обрати? Усі вакцини схвалені для використання  ВООЗ, мають високу ефективність у запобіганні тяжкому перебігу захворювання на коронавірусну інфекцію, госпіталізації та смерті. Тому найкращою вакциною є та, що зараз доступна для Вас.

Чи потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19? Зважаючи на те, що можна повторно заразитися та отримати серйозні ризики для здоров’я, потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви перехворіли. Найкраще це зробити після трьох місяців після захворювання.

Які можуть бути реакції на вакцину? Може бути підвищення температури, біль та почервоніння в місці ін’єкції – ці реакції є типовими майже для всіх вакцин, які використовуються у світі для профілактики інших захворювань, наприклад, правця.

Чи безпечні щеплення для  людей літнього віку та осіб, які мають хронічні захворювання? Групою ризику тяжкого перебігу COVID-19 робить людей не вік, а те, що старші люди мають хронічні захворювання. Що більше хронічних захворювань, то більше людина потребує вакцинації від COVID-19, щоб захиститися від тяжкого перебігу або ймовірної смерті від неї. На даний час відомо, що пацієнти, у яких є діабет або інші хронічні захворювання, гинуть частіше від коронавірусної інфекції, ніж люди без цих хвороб, і лікувати їх набагато важче. Вакцини від COVID-19 були винайдені передусім для людей старшого віку з усім їхнім «букетом» хронічних захворювань. Тож вакцинувати таких людей безпечно та необхідно.

Чи потрібно перед вакцинацією робити обстеження (загальний аналіз крові, сечі, вимірювати тиск)? У жодній країні світу люди не здають аналізів перед проведення вакцинації – ані загальних аналізів крові та сечі, ані визначення антитіл у крові від COVID-19. Те саме стосується і артеріального тиску –  перед проведенням щеплення в цьому немає жодної потреби.

Якщо я зараз хворію на ГРВІ, чи потрібно вакцинуватися? Якщо ви маєте такі симптоми застуди як нежить, кашель, підвищення температури тіла чи слабкість – це потенційно може бути COVID-19 навіть у разі негативного результату тесту. Тож людині з такими симптомами варто дочекатися  одужання, адже такі люди прийшовши на щеплення можуть заразити інших відвідувачів та працівників. Інших причин відмови для вакцинації немає. Загалом, отримати щеплення можна із підвищеною температурою тіла, нежитем та кашлем.

Безпечність вакцинації від коронавірусної інфекції вже підтверджується і у нашій громаді. З більш як 1000 вакцинованих в нашому Центрі сімейної медицини не було жодної тяжкої реакції. При цьому, серед 246 захворілих на коронавірусну інфекцію наших земляків померло троє.

Загалом, смертність від коронавірусної інфекції досягає 3-4 %, а кожен п’ятий захворілий потребує госпіталізації та кисневої терапії. І, хоча молодь має зазвичай більш легкий перебіг гострої коронавірусної інфекції, вакцинуватися їм також потрібно, передусім щоб не наражати на небезпеку своє оточення: людей похилого віку та осіб з хронічними захворюваннями.

Станом на 30 липня 2021 року медичними працівниками КНП «Розівський центр ПМСД» проведено  1241 вакцинацію серед населення нашої громади, з них: вакцину AstraZeneca І дозу отримали  528 осіб, ІІ дозу – 388 осіб; вакцину Coronavac  І дозу отримали 311 осіб, ІІ дозу – 40 осіб. Наразі вакциновано близько 15 % дорослого населення нашої громади. За даними ВООЗ,  щоб припинити розповсюдження  інфекції прошарок вакцинованих осіб має бути близько 70-80 %. Тобто, ми маємо охопити щепленнями у п’ять разів більше осіб, ніж провакциновано на сьогоднішній день.

З середини липня 2021 року розпочалася п’ята хвиля вакцинації від COVID-19, а  це означає,  що тепер може отримати щеплення будь-хто,  кому виповнилось 18 років.

Наразі в КНП «Розівський центр ПМСД» в наявності є вакцина AstraZeneca (COVID-19 vaccine AstraZeneca, виробник SKBioscience Co.Ltd, країна-виробник Республіка Корея) у кількості 100 доз для проведення ревакцинації (ІІ доза) осіб, які отримали щеплення І дозою цієї вакцини у квітні-червні 2021 року, та вакцина CoronaVac (КОРОНАВАК вакцина для профілактики COVID-19 (вирощена з використанням клітин VERO), інактивована, виробник Sinovac Life Sciences Co. Ltd, країна-виробник Китай) у кількості 90 доз, якою може вакцинуватися кожен бажаючий.

З 2 серпня 2021 року очікується надходження ще 160 доз вакцини CoronaVac та 105 доз вакцини MODERNA (Moderna COVID-19 Vaccine, виробник Moderna US, Inc., країна-виробник Сполучені Штати Америки), яку отримуємо вперше. Ефективність цієї вакцини, за даними міжнародних досліджень, становить 94%. За технологією вакцина Moderna/ Moderna US, Inc. тотожна вакцині Pfizer/BioNTech – при розробці цих вакцин використано нові підходи. Йдеться про так звані вакцини на основі матричної РНК, вони ж — мРНК-вакцини. Замість того щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК та ДНК-вакцини дають нашому організму необхідний генетичний код, і наша імунна система виробляє антигени сама. Технологія мРНК-вакцин не нова: вчені її вивчали десятиліттями. мРНК-вакцини не містять живого вірусу і не втручаються в ДНК людини.

Дуже гостро в нашій громаді стоїть питання вакцинації педагогічних працівників закладів освіти. В разі виходу регіону з зеленої зони, тобто потрапляння в жовту, помаранчеву чи червону, задля роботи навчального закладу потрібно мати мінімум 80% повністю вакцинованого персоналу. Про це йдеться у постанові КМУ №1236 від 9 грудня 2020 року, зміни до якої ухвалив Кабінет Міністрів України 28 липня 2021 року. Важливо, що вакцинація залишається найважливішим інструментом запобігання нових захворювань і смертей, а також боротьби з пандемією. Тільки так освітяни знову зможуть повернутись до звичного життя і навчання.

Тож, шановні освітяни, ми чекаємо вас в кабінеті щеплень Розівської амбулаторії для проведення вакцинації від коронавірусної хвороби або наша мобільна бригада здійснить виїзд до вашого закладу для проведення щеплень. Вакцинація даної категорії осіб є пріоритетною.

Якщо ви чи ваші близькі виявили бажання отримати щеплення від коронавірусної інфекції та захисти себе і оточуючих від зараження, вам необхідно звернутися до Розівської амбулаторії та записатися на щеплення через свого сімейного лікаря або за телефонами реєстратури Центру ПМСД 97-1-46 або 066-601-13-48.

 

 

Директор                      

КНП «Розівський центр ПМСД»                                      Олександр ЯЛОВЕЦЬ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь