ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ПІД ЧАС ДИСТАНЦІЙКИ
ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ ПІД ЧАС ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ
Планування прийомів їжі Режим – одна з найважливіших складових у харчуванні дітей та підлітків. Перерву на другий сніданок бажано організувати з 10:00 до 11:00 і тривалістю не менше 20 хвилин. Орієнтовно з 13:00 до 14:00 має бути передбачена перерва на обід тривалістю 25-30 хвилин. Слід зважати, що школярі часто розігрівають страви самостійно, а це потребує додаткового часу. Протягом дня дітям та підліткам шкільного віку необхідно 3 стандартні прийоми їжі плюс 1-2 перекуси. Питний режим Питна вода має бути постійно доступною протягом навчального дня та особливо під час фізичної активності. Гарячі напої (чай, какао) мають споживатися в помірній кількості, бажано без доданого цукру. Фруктовий сік слід обмежити: до однієї склянки (200 мл) на день. Харчові продукти для обов’язкового регулярного споживання Кількість овочів має дорівнювати 100 г на кожен основний прийом їжі тричі на день. Аналогічну кількість фруктів і ягід (100 г) слід передбачити під час основних прийомів їжі або перекусів. Крім свіжих фруктів можна включати морожені, консервовані фрукти і ягоди без додавання великої кількості цукру, а також сушені ягоди з фруктами. Щоденно треба включати цільнозернові продукти (каші, цільнозерновий хліб, макаронні вироби) а також бобові - 150 г для молодшого шкільного віку і 200 г – для старшого. Для забезпечення фізіологічного росту слід щоденно споживати 3 порції молочних продуктів, 1 куряче яйце, 2-3 рази на тиждень – рибу, 2-3 рази на тиждень – м’ясо птиці, 1-2 рази на тиждень – червоне м’ясо. Перекуси Найкращими варіантами можуть бути овочі, фрукти, сушені фрукти і ягоди, горіхи та насіння, цільнозернові крекери тощо. Солодощі ВООЗ рекомендує обмежити споживання цукру: до 25 г на день. Їхня кількість має бути меншою за 10% загальної добової калорійності. Сіль Для дітей молодшого шкільного віку необхідно до 3 грамів солі, а школярам старших вікових груп - до 5 грамів на день. Слід усвідомлювати, що основна кількість солі споживається у складі перероблених харчових продуктів. Резюме Здорове і збалансоване харчування дітей та підлітків разом із регулярною фізичною активністю забезпечують не лише здоров’я школярів, але й безпосередньо впливають на успішність навчання. Сьогодні Україна проходить через найскладніші випробування в історії. Але здоров’я дітей лишається пріоритетом попри всі обставини.