Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

З російського полону звільнено ще 230 українців та українок.

Дата: 04.01.2024 08:30
Кількість переглядів: 26

3 січня відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими – звільнено 230 українців та українок. 

Фото без опису

Як повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, у рамках роботи Координаційного штабу за дорученням Президента України Володимира Зеленського відбувся черговий обмін військовополоненими – найбільший за кількістю повернутих Оборонців. Зокрема додому повертаються 230 Захисників. 

Загалом серед тих, кого вдалося повернути, представників Збройних Сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед звільнених – ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи) та ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи» (48).

Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро – жінки. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Зазначено, що після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання.

Також звільнені семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Обмін полоненими відбувся за дорученням Президента України Володимира Зеленського та спільними зусиллями Офісу Президента, ГУР МОУ, СБУ, МВС, Мінреінтеграції й інших відомств.

Традиційно звільнені з полону отримають рюкзаки з одягом, взуттям, засобами гігієни та смартфоном, підготовлені для них Національним інформаційним бюро разом із Мінреінтеграції.

Крім того, НІБ надаватиме визволеним з полону особам допомогу у відновленні документів та сім-карт. І допомагатиме швидше зібрати документи для отримання від держави одноразової грошової допомоги у розмірі 100 тисяч гривень.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь