Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

Вакцинуйтеся та будьте здорові!

Дата: 26.10.2023 13:09
Кількість переглядів: 80

       В Україні склалася загрозлива ситуація з обовязковим щепленням від кору, що може призвести до спалаху цієї небезпечної інфекційної хворобиТому в Україні подовжена до 31.10.2023 р. «наздоганяюча» catch-up кампанія з вакцинації дитячого населення  проти кору, епідемічного паротиту та краснухи.

Фото без опису

      Загальний імунітет населення зараз дуже низький. За останні три роки рівні охоплення щепленнями є недостатнім для створення колективного імунітету, коли носіями його є не менше 95 % людей, котрі мешкають на певній території. Низький рівень імунізації у нас уже мав наслідки у вигляді спалаху кору з середини 2017 року до кінця 2019 року. Тоді захворіли понад 115 тисяч українців, 41 людина померла, у тому числі й 25 дітей.

     Щоб виправити ситуацію, в Міністерстві охорони здоровя  проводять кампанію з вакцинації в рамках якої лікарі та мобільні вакцинальні бригади проводять щеплення дітей, котрі внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію. Для цього розроблені і ухвалені обласні плани проведення кампанії, визначено координаторів і залучено до "підчищаючого раунду" з імунізації заклади охорони здоровя, пункти щеплень та мобільні бригади, які проводитимуть виїзні сесії у таборах та віддалених населених пунктах.

     В Запорізькій області за весь період кампанії з вакцинації проведено лише 307 щеплень дітям з числа внутрішньо переміщених осіб.

     Комбінована вакцина проти кору, паротиту та краснухи наявна в кожному регіоні: 657 тисяч доз її на підтримку Національної програми імунізації в Україну виділив дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

     Медики вкотре пояснюють, що головна причина спалахів кору - низьке охоплення профілактичними щепленнями дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби. Він зявляється внаслідок вакцинації, а також у тих, хто вже перехворів. Та краще, коли це досягається все-таки внаслідок щеплення. Адже хвороба часто має тяжкий перебіг, з розвитком ускладнень. А тому високого рівня охоплення вакцинацією першочергово  необхідно  досягти  серед  дітей.

      Дорослі мають памятати, що вакцинація дітей - це турбота про їхнє здоровя, а іноді так може скластися, що й про життя. Крім того, вакцинація - це ще й турбота про здоровя оточуючих, зокрема й про дітей, яким вакцинація протипоказана. Дорослим теж варто згадати, чи мають вони всі обовязкові щеплення. Якщо ж вони не скористалися надбаннями медицини і не вакциновані проти середньовічних захворювань, то це можна виправити у будь-якому віці. Для цього варто звернутися до свого сімейного лікаря.

     Зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, можна лише у комунальних («державних») закладах охорони здоров'я, які надають первинну допомогу. Направляти на щеплення можуть сімейні лікарі, терапевти й педіатри.

Медичні заклади Запоріжжя:

Вебсайт: http://www.health.zp.ua/

Фото без описуФото без опису

Матеріали підготовлено за допомогою загальнодоступних джерел інформації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь