Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

1 жовтня День захисників і захисниць України!

Дата: 01.10.2023 00:10
Кількість переглядів: 161

       1 жовтня українці відзначають День захисників та захисниць України.  Це державне свято України, що відзначається у день Покрови Пресвятої Богородиці. Започатковано воно 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою «День захисника України». Через реформу церковного календаря в Україні з 2023 року святкування цього свята перенесено на 1 жовтня.

Фото без опису

Історія свята

День захисників і захисниць передусім свято тих, завдяки кому ми втримали незалежність, маємо змогу жити своїм щоденним життям працювати, творити, виховувати дітей.

 Фото без опису

Це свято ще одна можливість подякувати за захист Силам оборони України. Наша подяка не щось абстрактне і безособове, адже в кожного з нас є рідні, друзі, колеги, котрі служать у Силах оборони.

Ми повинні забезпечувати нашій армії міцний тил кожен у свій спосіб, але з максимальною самовіддачею, так, щоб це посилювало наших оборонців і наближало перемогу.

День захисників та захисниць України ніколи не буде традиційним святом з гуляннями та веселощами. Для українців ця дата можливість вшанувати воїнів будь-якої статі, що захищають незалежність та суверенітет рідної Батьківщини.

Цього дня прийнято згадувати не лише героїв сьогодення, які щодня боронять кордони нашої держави від країни-агресорки, але й ветеранів Другої святової війни, наших предків козаків, які виборювали право на незалежність.

 Фото без опису

Раніше українці святкували День захисника Вітчизни, який припадав на 23 лютого. Однак, після початку бойових дій Росії на землях України 2014 року, дату свята вирішили перенести. Причина була досить простою і зрозумілою день був створений за радянських часів.

Нову дату обрали зовсім не випадково. Споконвіку Пресвята Божа Матір була захисницею воїнів-захисників. Традиція дуже давня і походить ще від часів Київської Русі. Козаки навіть називали Покрову своєю заступницею і завжди молилися Діві Марії перед початком важливих битв. На Січі була побудована церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці, де збиралися козаки подякувати захисниці після вдалого походу.

День захисника України був офіційно встановлений як державне свято вже після початку російської агресії на Донбасі.

Своїм героїзмом, відвагою та самовідданістю нинішні захисники і захисниці звоювали найвищий рівень довіри в українців серед державних та суспільних інститутів. Про це свідчать дані останніх соціологічних опитувань.

Війна формує та гартує українську націю. Своїм героїзмом ми викликаємо повагу і змінюємо світ. Боремося за свободу та незалежність, національну гідність. Віримо, що нинішні захисники та захисниці здобудуть перемогу.

 Фото без опису

Дорогі наші захисники та захисниці України!

Сьогодні ваш день день тих, хто взяв на себе відповідальність за нашу безпеку і свободу. Зі святом Вас, наші сильні та непохитні герої!

Нехай мир завжди буде вашим союзником, а ваше служіння приносить лише гордість і вдячність нашої рідної країни.

З величезною повагою,

Розівська селищна військова адміністрація та Розівська селищна рада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь