Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

ВАКЦИНУЙТЕСЬ: ЗАХИСТІТЬ СЕБЕ ТА БЛИЗЬКИХ вам ЛЮДЕЙ!

Дата: 24.05.2023 08:00
Кількість переглядів: 110

Фото без опису

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Календаря щеплень тому не виняток.

Відтоді як 220 років тому була винайдена перша сучасна вакцина, щеплення вже врятували життя багатьох поколінь, рятуватимуть і майбутні.

Через війну зараз наша медична система зосереджена на допомозі бійцям Збройних сил і тим цивільним мешканцям, які постраждали внаслідок обстрілів ворожих військ. Тому, аби зменшити навантаження на наших лікарів, кожному важливо уважніше ставитися до свого здоров’я, профілактики хвороб, у тому числі за допомогою щеплень.

 Переривання планової вакцинації навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація. Якщо ви зараз перебуваєте в безпечному місці — виїхали з регіонів, де ведуться активні бойові дії, у безпечніші або за кордон — надолужте пропущені щеплення за віком, не тільки для дітей, але і для себе.

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безоплатні, адже їх закуповують державним коштом.  Батьки дають згоду на вакцинацію дитини. Тобто є обов’язковий календар щеплень, який рекомендований для виконання, але батьки мають право написати відмову від щеплень. Окрім того лікарі можуть радити відмовитися на деякий період від щеплень, якщо у дитини є протипоказання для них.

Батьки можуть попросити медичний персонал показати, як вакцина зберігається, звідки вона. Перед цим батьки можуть знайти відповідну інформацію, і з цією інформацією приходити до медичного працівника, аби оцінити вакцину. До того ж на всіх вакцинах є індикатори, чутливі до нагрівання. Індикатор знаходиться, як правило, на етикетці. Це – сірий квадрат, вписаний в коло. При підвищенні температури вмісту флакона вище безпечної для вакцини температури, внутрішній квадрат змінює колір. Використовувати можна тільки ту вакцину, на індикаторі якої колір квадрата світліший від кольору зовнішнього кола.

У дитячому віці (до 7 років) роблять основну кількість щеплень. Деякі з них роблять раз на все життя. Але більшість з них має свій термін дії, тобто час, коли антитіла до цих хвороб живуть у вашому організмі. Потім потрібно робити ревакцинацію, адже не зробивши це, ви не матимете імунітету до цих захворювань, навіть якщо у дитинстві ви були щеплені.

        Коли і від чого вакцинуватися?

Гепатит В: протягом першої доба життя, у 2 та 6 місяців.

Туберкульоз: 3–5 доба життя.

Кір, паротит, краснуха (у складі комбінованої вакцини): у 12 місяців та 6 років.

Дифтерія, правець (у складі комбінованої вакцини): у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років.

Кашлюк  (у складі комбінованої вакцини): у 2, 4, 6, 18 місяців.

Поліомієліт: інактивована вакцина (ІПВ) – у 2 та 4 місяці, оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – у 6 та 18 місяців, а також 6 та 14 років.

Хіб-інфекція: у 2, 4 та 12 місяців. 

Дорослі, щеплені за календарем, потребують ревакцинації від дифтерії і правця кожні 10 років: у 26, 36, 46 і так далі років. 

Перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку і чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років. 

Для всіх дорослих потрібно щодесять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. Правець – це страшна хвороба, яка забирає життя. Збудник є навколо нас, він є навіть у ґрунті. Через травму збудник може потрапляти в рану, і там починає вироблятися один із найбільш сильних токсинів. Цей токсин уражає нервову систему, викликає спазми, вони дуже болючі. І часто вони настільки сильні, що можуть привести до зупинки дихання. Вакцина може дати імунітет, природа нам цього імунітету від правця не дає.

Єдиний шанс захиститися від правця –  зробити вакцинацію, і проходити так звану ревакцинацію. 50% тих, хто хворий – помирає. Це стосується тяжких форм правця, які виникають у тих людей, які не мають вакцинації. Чи можуть вакциновані захворіти на правець? Так, але це, як правило, локалізовані випадки, які не потребують госпіталізації, і, тим паче, штучного дихання. Імунізація  надійно захищає від цієї хвороби.

Вакцинація — єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних хвороб і можливість уникнути додаткових навантажень і на здоров’я громадян, і на систему охорони здоров’я загалом. Щороку вакцинація рятує 2–3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та щороку запобігає 1,5 млн летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб.

Сьогодні, в умовах війни, імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні.

Ніхто не повинен помирати від хвороб, яким можна запобігти. Особливо під час війни. Вакцинуйтеся! (https://moz.gov.ua/immunization)

Фото без опису                                               Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь