Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дата: 09.05.2023 08:00
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

    День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

 

Нам не треба війни, не треба –

Ми за спокій і мир на Землі,

Щоб не коршаки в чистому небі,

А космічні пливли кораблі,

Щоб щасливо зростали діти

І не бачили жаху війни,

Щоб зловісний воєнний вітер

Був розвіяний вітром весни.

Вітром правди і сили людської –

Силу ту не здолати в віках –

Нас даремно лякають війною,

Міць народу – в народних руках!

 

Сьогодні, 9 травня 2023 року, Україна відзначає 78-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Щорічно в цей день ми згадували жахливу ціну, яку попередні покоління заплатили за мир, і повторювали: "Ніколи знову".

Це свято було встановлено відповідно до закону України від 09 квітня 2015 року "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років". Саме 9 травня 1945 року у передмісті німецької столиці Карлсхорсті на вимогу Радянського союзу Німеччина підписала Другий акт про капітуляцію. Перший такий Акт вона підписала 7 травня 1945 року у французькому місті Реймс.

За роки війни Україна зазнала найбільших втрат серед країн-учасниць. За різними оцінками, у Другій світовій війні загинули від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 мільйонів. Крім того 2,2 мільйона вивезли на примусові роботи до нацистської Німеччини, а 10 мільйонів втратили притулок. За час війни було зруйновано понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл. Офіційним символом святкування 9 травня вже кілька років поспіль є квітка червоного маку — загальноприйнятий у світі символ пам'ятних днів.

День Перемоги назавжди залишиться днем нашого національного тріумфу, символом героїчного минулого, величі духу. Стійкість, мужність і самовідданість старшого покоління на полях битв і на трудовому фронті в ім'я перемоги над фашизмом – істинний приклад патріотизму для нащадків

Пам'ять про них непідвладна часу, як непідвладна часу любов до Батьківщини. Так було і буде завжди – і через десять років, і через сто, і через століття. Обов'язок нинішніх поколінь – бути гідними продовжувачами справи переможців, що вирвали країну з лап фашистів, що врятували її і зберегли прекрасною і квітучою. Щороку свято 9 травня служитиме нагадуванням – немає більшої цінності, ніж радість життя на вільній землі!

         Друга світова війна закінчилася зусиллями дипломатії, але виграна вона була сміливими воїнами та зброєю. Сьогодні, коли Росія без оголошення війни напала на Україну і здійснює огидну, безчесну, засуджену міжнародною спільнотою незаконну агресію, ми маємо не просто право на загальнонаціональний збройний спротив, але і на підтримку всього світу. Українці зі зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на створення нової, більш справедливої, світової системи безпеки, на побудову більш тривкого миру. Але умовою для цього є перемога над Росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії росіян проти будь-кого на планеті.

Після перемоги у російсько-українській війні наша держава та український народ отримають нове Державне свято перемоги над рашизмом – сучасним нацизмом, що об’єднає все суспільство.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь