Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

Незаконна підприємницька діяльність в громаді: бути чи не бути?

Дата: 30.12.2021 14:32
Кількість переглядів: 651

Фото без описуНезаконне підприємництво - широке поняття, яке охоплює безліч незаконних дій осіб та характеризується різноманітними способами вчинення.

Оскільки визначення підприємництва закріплене у статті 42 Господарського кодексу та звучить як: «самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних та соціальних результатів та отримання прибутку», то зробимо висновок, що здійснюватись воно може виключно підприємцем. А особа зможе ним стати лише після проходження процедури державної реєстрації. Тобто, якщо ваша діяльність підпадає під визначення підприємництва,  то необхідно її узаконити. Наприклад, у разі зайняття таким видом господарської діяльності як ремонт автомобілів, надання послуг з перевезення пасажирів на таксі, або надання послуг перукаря,  візажу, косметології та масажу, виготовлення кондитерських виробів, особа має бути зареєстрована як суб'єкт господарювання, оскільки це також передбачено законом України. В іншому випадку, наступає адміністративна відповідальність.

 

Тим паче, що в Розівській селищній раді, усвідомлюючи всі труднощі податкового навантаження на фізичних осіб-підприємців, з метою створення належного нормативно-правового поля для подальшого розвитку підприємницької діяльності, до затвердження розміру ставок єдиного податку підійшли диференційовано. Ставки єдиного податку для першої групи платників єдиного податку - 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) періоду. Законодавством не запроваджується для платників першої групи оподаткування обов'язковість використання РРО. Також, для видів діяльності, які передбачають напрямки будь-якого виробництва чи надання послуг, або які мало розвинені у нас в громаді, ставки єдиного податку другої групи оподаткування невисокі.  З повним переліком ставок можна ознайомитись за посиланням.

Тому пропонуємо всім, хто не хоче привертати до себе увагу контролюючих органів, протягом січня-березня 2022 року вийти «з тіні» та, усвідомлюючи всі ризики і наслідки незареєстрованої праці, звернутись до державного реєстратора для здійснення  процедури реєстрації  підприємницької діяльності. В іншому випадку, селищна рада буде вимушена вживати заходи щодо виявлення нелегальних підприємців та ініціювати перед контролюючими органами питання про притягнення до відповідальності порушників законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь