A A A K K K
для людей із порушенням зору
Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

Про утворення старостинських округів Розвської селищної ради

Дата: 22.11.2021 11:12
Кількість переглядів: 963

Фото без опису

14 липня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» № 1638-IX, який набрав чинності 01 серпня 2021 року.

        У цьому Законі України втілено низку новел, зокрема, щодо затвердження старости селищною радою виключно за результатами громадського обговорення, а також щодо встановлення вимог до кількості жителів старостинських округів та необхідності врахування історичних, природніх, етнічних, культурних та інших чинників, що впливають на соціально-економічний розвиток старостинських округів, при їх утворенні (ст. 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні).

        Згідно із п.2 розділу II «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України № 1638-IX, зокрема селищним радам, у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом необхідно забезпечити, відповідно до ст. 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», утворення старостинських округів.

        Відповідно до ч.4 ст.54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» - старостинський округ утворюється відповідною сільською, селищною, міською радою у складі одного або декількох населених пунктів (крім адміністративного центру територіальної громади), на території якого (яких) проживає не менше 500 жителів.

        Враховуючі вищезазначене, на виконання чинного законодавства України проведено статистичний аналіз щодо кількості зареєстрованих жителів у населених пунктах кожного старостинського округу та сіл Луганське і Першотравневе Розівської територіальної громади   станом на 01.10.2021 року.

        Підсумовуючі статистичні дані з’ясовано наступне, що станом на 01.10.2021 року два старостинські округи  Розівської селищної територіальної громади не відповідають кількісним вимогам щодо чисельності жителів округів передбачених ч.4 ст.54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме:

  • Новомлинівський старостинский округ – 394 жителя, що складається із с. Новомлинівка  (277 чол.), с. Новодворівка ( 117 чол.)
  • Солодководненський старостинський округ – 493 жителя, що складається із  с. Солодководне (314 чол.), с. Іванівка (15 чол.),   с. Запорізьке (63 чол.), с. Форойс (4 чол.), с. Верхівка (6 чол.), с. Кобильне (91 чол.).

        Також необхідно зауважити, що на теперішній         час село Луганське (193 чол.) та с. Першотравневе (171 чол.) взагалі не входять до жодного старостинського округу, що суперечить вимогам ч.4 ст.54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

Враховуючі історичні, природні, етнічні, культурні чинники та інтереси жителів Солодководненського старостинського округу як найвіддалений округ в громаді, для недопущення обмеження в отриманні всіх адміністративних послуг мешканцями даного округу пропонується наступне:

Територіально приєднати до Солодководненського старостинського округу с. Надійне (28 чол.), яке на даний час перебуває на території Новозлатопільського старостинського округу, що в свою чергу надасть юридичні підстави щодо збереження Солодководненського старостинського округу (стане 521 житель) без відповідної ліквідації.

Село Надійне територіально ближче знаходиться до центру Солодководненського старостинського округу с. Солодководне, що в свою чергу повністю відповідає інтересам жителів цього села та в ніякому разі не порушує їх права.   

        Щодо створення територіально нового Кузнецівського старостинського округу, що буде складатися з с. Кузнецівка, с. Багатівка, с. Новомлинівка, с. Зоряне, с. Першотравневе та с. Луганське з центром в с. Кузнецівка (далі Новий округ), необхідно зазначити наступне:

        Як зазначалося вище, Новомлинівський старостинський округ (с. Новомлинівка та с. Новодворівка), чисельно не відповідає вимогам ч.4 ст.54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».  Найближчим округом, з яким граничить Новомлинівський округ є Кузнецівський старостинський округ.

                Щодо приєднання с. Луганське та с. Першотравневе які на даний час всупереч ч.4 ст.54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  взагалі не відносяться до жодного округу необхідно зазначити, що ці села мають спільні межі для об’єднання з Кузнецівським старостинським округом.

         Після приєднання жителі сіл Луганське та Першотравневе до новоствореного Кузнецівського старостинського округу матимуть змогу на отримання від уповноваженої особи Розівської селищної ради (старости) нотаріальних послуг передбачених ст. 37 Закону України «Про нотаріат» за меншою сплатою державного мита ніж на теперішній час та у разі необхідності з відповідним виїздом за місцем проживання особи.

         Розуміючі відстань від сіл до центру Новоствореного округу, відсутність транспортного сполучення та враховуючі інтереси і права жителів, посадовими особами селищної ради будуть надаватися адміністративні послуги та консультації у повному обсязі. Тобто жителі новоствореного Кузнецівського старостинського округу матимуть право на власний розсуд та можливості звернутися до відповідного старости або до адміністративного центру громади – Розівської селищної ради.

         Крім цього  у с. Новомлинівка буде надавати послуги діловод та організовано прийом громадян старостою за графіком.

         Новобораний староста також у разі необхідності за встановленим графіком прийому громадян буде приїздити до с. Луганське та с. Першотравневе.         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь