Розівська селищна рада (офіційний веб-сайт)
Пологівський район Запорізька область

Талановитим та активним підкоряються й міжнародні гранти – найкращий подарунок до свята!

Дата: 18.08.2021 16:40
Кількість переглядів: 430

Фото без опису

Таким чудовим подарунком до знаменної дати, 30-річчя Незалежності України, стали підсумки участі активістів нашої громади в конкурсі проєктів соціальної дії, проведеному Розівською селищною радою та благодійним Фондом «Об’єднання» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в Україні - у рамках Програми розвитку локальних ініціатив. Він тривав з 26 липня до 8 серпня, і напередодні головного свята країни ми вже можемо привітати фіналістів цього незвичайного конкурсу не лише ідей, а й дій!

Що ж, для наших активних, креативних, творчих та ініціативних земляків - цей перший досвід виявився успішним. Тепер для них відкриваються всі можливості  реалізувати власні ідеї  для розвитку своєї громади, вирішення локальних проблем та отримати на це кошти!

Адже цією нагодою скористалися небайдужі жителі, які не пошкодували свого вільного часу, згуртували навколо себе однодумців, знайшли підтримку партнерів та розробили проєктні заявки на участь у конкурсі.

До слова, усього для конкурсного оцінювання було подано 13 місцевих ініціатив. Це дуже важливі та актуальні ідеї створення креативних просторів для розвитку, відпочинку, проведення дозвілля на свіжому повітрі,  інсталяцій для покращення естетичного вигляду центру громади та формування позитивного іміджу, привабливості місць відпочинку мешканців тощо.

Цікаво, що при оцінюванні проєктів особлива увага приділялася відповідності встановленим пріоритетним напрямкам:

зміцнення соціальної згуртованості в громаді; сприяння зміцненню ментального та фізичного здоров’я населення; розвитку молоді, популяризації активної громадянської позиції та формування лідерських якостей; підтримка мешканців громади в набутті ними нових знань та навичок задля підвищення їхньої конкурентоспроможності на ринку праці;  сприяння розвитку неформальної освіти (освітні заходи поза національною системою освіти, зокрема спрямовані на навчання протягом життя); сприяння покращенню стану навколишнього середовища, розвитку екологічних ініціатив у громаді;  громадській безпеці; підвищення рівня культури жителів громади; розвиток громадських просторів; підвищення рівноправного доступу до громадського простору, зокрема людей з інвалідністю; посилення співпраці між волонтерами, місцевою владою, бізнесом та іншими учасниками суспільних процесів.

За результатами конкурсного оцінювання переможцями  стали  проєкти:

1. «Парк відпочинку» (с. Новомлинівка, менеджер проєкту Хотлубей І.В.)

2. «Creative Hubs Eco-Touch» (Розівський ЗЗСО, менеджер проєкту Бузинко Г.В.)

3. «Молодіжний центр ініціатив ROZквіт» (малий зал КЗ «ЦКД», менеджер Коваленко К.В.)

4. «Зелений клас (Від екології душі – до екології суспільства)» (Розівський ОЗЗСО, менеджер проєкту Тарасенко В.М.)

Про зміст проєктів та мету їхнього втілення  вже красномовно свідчать і самі назви. Так метою  парку  в с. Новомлинівка є створення зони відпочинку для дітей та дорослих, спілкування та організацї дозвілля населення,  проведення культурних та масових заходів на покинутій, захопленій заростями  та травою території колишнього Новомлинівського дитячого садочка.

Першочергово, у межах Проєкту, активісти  хочуть облаштувати її лавочками, встановити дитячий майданчик.

Адже загальна чисельність населення сіл Новомлинівка та Новодворівка складає близько 400 жителів. На території сіл відсутні  освітні шкільні та дошкільні заклади, немає дитячих майданчиків та парків.  А  Будинок культури  розташований поблизу автодороги державного значення, отже проводити заходи для дітей та дорослих біля БК улітку  небезпечно, та й його стан бажає багато кращого!

Дітям бракує місця для фізичного розвитку та спілкування з однолітками, дорослим та людям похилого віку – місця для відпочинку, для обговорення різних тем та  спілкування та  для проведення різноманітних заходів, зокрема - і дитячих.

Створення такої території, переконгані ініціатори, об’єднає людей, зніме рівень напруги серед батьків, дасть можливість дітям збиратися в облаштованому місці, гратися, спілкуватися, а  молоді, дорослим та людям похилого віку - відпочивати  на лавочках у тіні дерев. Окрім цього буде розчищена територія, яка знаходиться в центрі села.

Облаштування безпечного інноваційного освітнього простору на свіжому повітрі - своєрідного класу під відкритим небом у вигляді альтанки з деревини – мета проєкту  Creative Hubs Eco-Touch (з укр. «Екологічний дотик») Розівського ЗЗСО, менеджер проєкту Бузинко Г.В.)

Усередині альтанки буде розміщено комфортні лави та стіл для того, щоб було зручно навчати та навчатися. Також, буде створено поряд зелену зону з природних рослин,  дерев, квітів, кущів, тощо.  Таким чином, «єднання з природою» буде знімати дратівливість та стреси, стимулювати прилив сил, покращувати як емоційний, так і фізичний стан вихованців.

Особливо актуальним є спорудження такого майданчика в умовах пандемії та карантинних заходів для збереження здоров'я дітей та педагогів.

Відкриття класу під відкритим небом, упевнені педагоги, навчить роботі в неформальних умовах як учителів, так і учнів. Адже «Нова українська школа» потребує суттєвих змін в організації освітнього процесу. Відкритий майданчик – це креативний простір для навчання, підготовки та реалізації освітніх та соціальних проєктів, проведення тренінгів, майстер-класів, воркшопів.

До слова, створення таких «відритих класів» є успішним досвідом багатьох європейських країн.  Немає сумніву: такі креативні хаби як запропонований «Eco-Touch» –  чудова та безпечна альтернатива шкільним кабінетам.

Надзвичайно цікавим є й проєкт  створення Молодіжного центру ініціатив «ROZквіт» на базі комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Розівської селищної ради - як простору для інтелектуального розвитку, реалізації творчого потенціалу молоді в громаді,  середовища для однодумців, де вони зможуть знайти собі друзів та втілити свої задуми в життя. Його реалізація дозволить створити умови для повноцінного та всебічного особистого розвитку, реалізації творчих здібностей, задоволення  інтересів молоді, безпечно, цікаво та корисно проводити вільний час разом.

Облаштований простір буде використовуватися для відпочинку, проведення заходів в різних напрямках та  відкриє можливість креативного всебічного розвитку особистості (майстер-класи, тренінги, вечори відпочинку).

А в  подальшому планується поповнення матеріально-технічного оснащення центру (ноутбуком, принтером, проектором, звуковим та світловим обладнанням тощо ), створення логотипа молодіжного центру; організація та проведення тематичних заходів із залученням різних категорій населення (інклюзія, дошкільнята, люди похилого віку, учасники АТО/ООС  тощо.

Проєктом «Зелений класс (Від екології душі-до екології суспільства) Розівський ОЗЗСО, менеджер проєкту Тарасенко В.М.) передбачено встановлення та облаштування простору, обсадження території зеленою огорожею та висадження квітів. У зеленому класі буде встановлено дошку, комплекти парт зі стільчиками для організації комфортної зони відпочинку та навчання,що сприятиме мотивації, розвитку критичного мислення, розвитку фантазії, більш емоційному мовленню (що особливо актуально в наш  час панування гаджетів), покращенню здоров’я учнів та вчителів, позитивному ставленню до освітнього процесу.

Створення зеленого класу на свіжому повітрі дозволить покращити якість навчання, стан здоров'я всіх учасників освітнього процесу. Цей сучасний еко-простір дасть можливість проведення не лише навчальних занять, а ще бібліотечних годин, досліджень,  семінарів, зборів, тренінгів…

Приємно, що саме проєкти наших земляків знайшли таку високу оцінку Конкурсної комісії, до складу якої  увійшли: Андрій Жнивін – менеджер Фонду «Об’єднання»; Євген Гладкий – фасилітатор Фонду «Об’єднання»; Маріанна Макарчук – тренер з соціального підприємництва та фандрейзингу ГО МДО «Паросток»; Олена Тислицька – заступник Розівського  селищного голови з питань діяльності виконавчих органів, Людмила Подрєз – головний редактор газети «Роз-інформ».

Тепер на переможців чекає новий етап – фінансування та реалізація проєктів, який триватиме до 10 жовтня 2021 року. Загальна сума фінансування 4 проєктів становить 199 тис. 925 грн, з яких 50%- грант від благодійного фонду «Об'єднання», 50% - за рахунок коштів бюджету громади. Та з чим зрівняти радість від того, що в нашій громаді з’являться нові можливості для розвитку дітей та молоді, відпочинку дорослих! Що ми згуртуємося для створення таких цікавих локацій! 

Залишається привітати усіх читачів з пам’ятною датою та побажати нашим талановитим і небайдужим землякам успіхів у втіленні  цих незвичайних  проєктів та нових подібних перемог!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь